Benarkah Makanan Ini Sebabkan Kanker

1. Lele

Mungkin anda telah mendengar maklumat yang beredar bahawa ikan keli mempunyai 3,000 sel kanser. Jika sesiapa berfikir cara ini, tidak menghairankan. Ramai orang mengamuk ikan keli sebagai ikan yang paling kotor kerana ketagih memakan semua jenis sisa di perairan, termasuk sisa manusia.

Malah, ikan keli bukanlah yang mengerikan. Ikan “kumis” ini walaupun rendah dalam kolesterol dan menyimpan pelbagai asid lemak omega-3 dan omega-6. Omega 3 dan omega 6 asid lemak sering dikaitkan dengan penurunan tekanan darah, dan membantu mengurangkan risiko beberapa jenis kanser.

Walau bagaimanapun, ada perkara yang perlu diperhatikan sebelum makan ikan keli. “Pilih jenis ikan keli yang ditanam secara khusus kerana ia biasanya lebih bersih,” kata dr. Kartika. Iaitu, jika ladang yang layak dalam membudidayakannya, ikan lele yang dituai termasuk selamat.

Di samping itu, jika anda ingin makan ikan keli yang tumbuh bebas atau kurang jelas, mula-mula harus mengekalkan selama beberapa hari di dalam kolam dengan air yang mengalir.

2. Roti

Pada tahun ini, penyelidik dari Sorbonne University di Paris termasuk roti yang dihasilkan secara besar-besaran ke dalam makanan ultra-diproses (ultra-diproses).

Kajian yang diterbitkan dalam British Medical Journal menunjukkan bahawa jika bahagian makanan ultra-diproses dalam diet anda meningkat sebanyak 10%, maka bilangan kanser yang dikesan juga naik hingga 12%.

Walau bagaimanapun, para penyelidik mengatakan penemuan mereka perlu disahkan oleh kajian besar-besaran lain untuk benar-benar mendedahkan hubungan antara makanan ultra-diproses dan kanser. Di samping itu, beberapa pakar kesihatan lain tidak bersetuju dengan hasil kajian. Sebabnya, definisi ultra-diproses yang digunakan dalam kajian ini terlalu luas dan bahkan buruk.

3. Makanan masam

Dengan tidak puas hati, banyak makanan yang anda makan mengandungi asid. Keasidan makanan tidak diukur dengan rasa berasidnya, tetapi tahap pHnya rendah. Contoh makanan yang nampaknya menyimpan asid tinggi adalah susu, beras, pasta, alkohol, alpukat, dan pistachios.

Sesetengah orang percaya bahawa kanser berkembang maju dalam lingkungan asid. Mereka juga cuba untuk makan makanan yang lebih alkali dan kurang berasid.

Kemudian, apakah makanan masam yang benar boleh menyebabkan kanser? Jawapannya tidak. Kanser mewujudkan persekitaran asidnya sendiri dengan meningkatkan glikolisis dan mengurangkan peredaran. Oleh itu, keasidan diet anda tidak akan menjejaskan perkembangan kanser. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil terlalu banyak asid, terdapat beberapa gejala yang boleh timbul, termasuk keletihan, sakit kepala, dan kulit kering.

4. Keju

Terdapat banyak kajian yang mengkaji hubungan antara penggunaan produk tenusu termasuk keju dan kanser. Ada yang mencadangkan susu boleh melindungi tubuh daripada kanser, sementara yang lain mengatakan bahawa susu boleh meningkatkan risiko kanser. Jadi, mana yang betul?

Perlu diingat bahawa kebanyakan bukti adalah berdasarkan kajian observasi. Maksudnya, bukti itu bersifat tegas tetapi tidak menentu. Apa yang boleh anda lakukan sekarang ialah menggunakan keju dan produk tenusu lain untuk merasai dan menyeimbangkan diet anda dengan pelbagai makanan segar dan keseluruhan.

Baca juga: